Αρώνια μια υπερτροφή με θεραπευτικές ιδιότητες

Τα οφέλη της αρώνιας για τον άνθρωπο είναι πάρα πολλά. Αλλά ας δούμε πρώτα τι είναι η αρώνια και κυρίως τι περιέχει.

Η αρώνια είναι μία υπερτροφή με θεραπευτικές ιδιότητες, τρόφιμο ενισχυμένο με αντιοξειδωτικές θεραπευτικές ουσίες που προσλαμβάνει πολλές ασθένειες.

Τι βιταμίνες περιέχει η αρώνια

Οι καρποί της αρώνιας περιέχουν 10-13,00% σάκχαρα(φρουκτόζη, γλυκόζη), νικοτινικό οξύ (βιταμίνη ΡΡ), σκορβουτικό οξύ (βιταμίνη C, σε πολύ υψηλά επίπεδα 20-30mg σε 100g καρπού). Επίσης περιέχουν 0,75% πηκτικές ουσίες, 0,6% τανίνες, περίπου 3000mg /100g πηκτικό οξύ(βιταμίνη Ρ) 2mg/100g καροτίνη, 0,8mg/100g βιταμίνη Ε. Το φιλικό οξύ, όπως και πολλές άλλες βιταμίνες (Α, Β1,Β2,Β6,Β9)και χρήσιμα ιχνοστοιχεία όπως ιώδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, αμυγδαλίνη (γνωστή ως Β17), κατεχίνες περιέχονται στην αρώνια σε μεγάλες ποσότητες.

Θεραπευτικές ιδιότητες και η φαρμακευτική χρήση της αρώνιας με πολλά οφέλη  για τον άνθρωπο drink a cup of tea per day
Οι καρποί της αρώνιας περιέχουν 5 φορές περισσότερη βιταμίνη Ρ από τα σταφύλια και τα γκρέιπφρουτ, η οποία βιταμίνη προστατεύει εξαιρετικά από την ραδιενέργεια. Οι καρποί και τα προϊόντα αρώνιας θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.  Οι υψηλές ποσότητες ανθοκυάνες και φλαβονοειδή βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Συμβάλλουν στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Συνίστανται για τη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και για αυτό είναι κατάλληλα για χρήση από τους διαβητικούς. Ευρέως χρησιμοποιούνται για διάφορα νοσήματα των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας, αλλά και στη δερματολογία.
Σε πολλές χώρες η αρώνια χρησιμοποιείται ως διουρητικό φάρμακο, επειδή αυξάνει την έκκριση της ουρίνης. Επίσης και ως διατροφικό συμπλήρωμα τόσο σε περιπτώσεις στρες ή νευρικής ανορεξίας, όσο και για την ταχύτερη ανάρρωση. Παρέχει προστασία από την επίδραση τοξικών ουσιών και από το οξειδωτικό στρες. Η χρήση της αρώνιας συνίσταται σε καρκινοπαθείς μετά ή κατά τη διάρκεια  χήμειο-ακτινοθεραπείας. Έχει την ιδιότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.

Προτεινόμενα προϊόντα αρώνιας 

Προσθέτοντας την αρώνια στην καθημερινή διατροφή είναι εύκολο, γρήγορο και πάνω από όλα με τεράστια οφέλη για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση.Η αρώνια διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως: χυμοί, τσάι, αποξηραμένη, μαρμελάδα, ξύδι, dressing κλπ. Διαλέξτε κάποια από αυτές που έρχεται πιο κοντά στα δικά σας γούστα και απολαύστε την.

 

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα