Αρώνια: Το θαυματουργό φυτό

Η Αρώνια είναι ένα θαυματουργό φρούτο με θεραπευτικές ιδιότητες, διεθνώς αναγνωρισμένο ως φαρμακευτικό φυτό.

Προέλευση της αρώνιας

Η αρώνια είναι φυλλοβόλος  θάμνος αργής ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος και τα 2 μέτρα σε πλάτος. Αποτελεί τροφή που ανήκει στην κατηγορία των ΥΠΕΡΤΡΟΦΩΝ ή λεγόμενων «Super Foods”. Η αρώνια είναι ένα φρούτο με θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει πολύ ψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδών, όπως τανίνη και ανθοκυανίνη. Τα φλαβονοειδή, γνωστά και ως φυσικά αντιοξειδωτικά(βιταμίνη Ρ),  βρίσκονται στην αρώνια σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, την υψηλότερη καταγεγραμμένη με την κλίμακα ORAC (Μέθοδος μέτρησης αντειοξειδωτικών σε βιολογικά δείγματα).

Πηγή πολύτιμων βιταμινών

Η αρώνια είναι πηγή προβιταμίνης Α (β καροτένιο) καθώς και βιταμινών Β2, Β6, Β9, C, E, K. Επιπλέον περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ράδιο, μολυβδαίνιο, βόριο και ιώδιο, καθώς και πολυσακχαρίτες όπως την πηκτίνη. Οι πολυφαινόλες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα που παράγονται από το οξειδωτικό στρες. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού και δρουν προλαμβάνοντας φλεγμονές, οξειδώσεις, καταστροφή κυττάρων καθώς και την εγκατάσταση του γήρατος. Από την δράση αυτή επωφελούνται κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα  και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Σε 100 γραμμάρια αρώνια (1 γεμάτη χούφτα)περιέχονται μόνο 47 θερμίδες (όσο περίπου 1 μέτριο φρούτο) αλλά και το 35% της συνισταμένης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης C – 15-30mg, Διαιτητικές ίνες σε ποσοστό 17%, περίπου 6 γραμμάρια , Βιταμίνη Κ σε ποσοστό 17%, Βιταμίνη Ε σε ποσοστό 8%. Βιταμίνη Α σε ποσοστό 7%, Φιλικό οξύ σε ποσοστό 6 %, Μαγγάνιο σε ποσοστό 35%, Σίδηρο (φυτικό) σε ποσοστό 8%, Μαγνήσιο σε ποσοστό 5%, Κάλιο σε ποσοστό 3%, Ασβέστιο σε ποσοστό 3%,

Οφέλη για την υγεία

Πολλές μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν ότι η αρώνια έχει θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με διαβήτη. Η κατανάλωση φυσικό χυμού χωρίς συντηρητικά μειώνει αποδεδειγμένα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σημαντικότερη και σπάνια ιδιότητα της αρώνιας είναι να αποβάλλει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό. Έτσι προστατεύει από την ραδιενέργεια και συστήνεται η χρήση της σε ογκολογικούς ασθενείς. Τα μούρα της αρώνιας βοηθούν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και προστατεύουν από τη δημιουργία λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Προτείνεται η χρήση της αρώνιας σε καθημερινή βάση χωρίς όμως να αποτελεί υποκατάστατο μιας φυσιολογικής διατροφής.

Παθήσεις όπου συμβάλλει η χρήση της Αρώνιας

  • Συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων τύπου καρκίνου
  • Συνίστανται κατά τη διάρκεια χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών διότι έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό και να προστατεύει από την ραδιενέργεια
  • Βοηθάει στη πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Ο χυμός μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και το χρόνο αποκατάστασης μετά από τέτοια πάθηση
  • Μειώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης
  • Βοηθάει στην απώλεια του βάρους σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύοντας από  διάφορους τύπους κοινής γρίπης
  • Μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης των μυών μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα

Η Φάρμα – Aronia Bio Farm – δεν χρησιμοποιεί φάρμακα στις καλλιέργειες της, ούτε χημικές ουσίες , παρά μόνο νερό και όργωμα.

Προτεινόμενα Άρθρα