Υπερτροφές και αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας

 In Άρθρα

Υπερτροφές και αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας ή αλλιώς «Super Foods».

Η ένταξή τους στη καθημερινή μας διατροφή είναι επιτακτική ανάγκη στις εποχές που ζούμε. Είχα ξεκινήσει να γράφω αυτό το άρθρο πριν την εμφάνιση του COVID-19 ή ο πλέον γνωστός σε όλους κορόνα ιός. Τώρα που πήγα να το ολοκληρώσω βλέπω πόσο σύγχρονο και επίκαιρο είναι για κάποιους, όχι όμως και για εμάς διότι όλα τα άρθρα και δημοσιεύσεις μας αφορούν υπερτροφές και αντιοξειδωτικά στη διατροφή, γερό ανοσοποιητικό, σωστή διατροφή, βιολογικά προϊόντα και βιολογική γεωργία. Ζούμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα πλέον. Ο κόσμος που ξέραμε άλλαξε, δεν θα είναι ίδιος. Ελπίζω μετά από την λαίλαπα του covid-19 να αναθεωρήσουμε και να συνεχίσουμε διαφορετικά, χωρίς να μας το επιβάλουν οι αρχές του εκάστοτε κράτους. Ελπίζω να κατανοήσουμε ότι είμαστε ότι τρώμε, ότι είμαστε μέρος του οικοσυστήματος μας και όχι διαφορετικό στοιχείο του. Ελπίζω να αγαπήσουμε τον πλανήτη ΓΗ, που μας τρέφει και μας δίνει ΖΩΉ!

Γιατί κάποιες τροφές ονομάζονται υπερτροφές; Σε τι διαφέρουν από τις άλλες τροφές;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο μούρο αρώνια είναι η πλουσιότερη πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Οι πολυφαινολικές ενώσεις  αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ταφτς των ΗΠΑ, μέτρησαν την αντιοξειδωτική δράση των φρούτων. Η μεγαλύτερη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) τιμή μετρήθηκε στο φρούτο αρώνια: 16.000mmol από ΤΕ/100γ.

Τι είναι ο δείκτης ORAC;

Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο στην καταπολέμηση και καταστροφή των ελευθέρων ριζών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Κατά τη διάρκεια των χημικών διεργασιών του μεταβολισμού, το οξυγόνο που χρησιμοποιείται για τις βιολογικές καύσεις παράγει ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές αποτελούν δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS), οι οποίες μπορούν εύκολα να βλάψουν ζωτικά βιολογικά µόρια, όπως είναι τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες και το DNA των κυττάρων.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε ύφεση παράγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός, με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται η παρουσία τους στο σώμα μας.

Τι είναι οι ανθοκυανίνες και οι τανίνες;

Η αρώνια προσφέρει εξαιρετικά ψηλές ποσότητες υγιεινών θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Δικαίως ανήκει στην κατηγορία «ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ«.

Οι ανθοκυανίνες δίνουν στα μούρα το σκούρο πλούσιο χρώμα τους. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανθοκινάνη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες προσδίδει στην αρώνια μια συγκεκριμένη στυφή γεύση και την εντύπωση της ξηροστομίας. Και ως εκ τούτου το όνομα τους στα αγγλικά – chokeberries.

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Δοκιμάστε ένα άλλο κείμενο. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search